Uppleva & göra

Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Hofors Kolare

Adress: Hofors Visa karta

Adress: Hofors

Hofors Kolare är en ideell förening med målsättningen att bevara och sprida kunskap om träkolning och angränsande traditionella företeelser.
Föreningen arrenderar ett område där kolning tidigare bedrivits i industriell skala.

 

Området kallas av tradition Kolgår'n och där driver man en mila och en tjärdal.
Kolgår'n ligger i ett skogsområde några km nordväst om Hofors centrum mellan sjöarna Lissjön och Acktjärn. I området finns byggnader i stil med de som användes i skogarna när kolningen var vanlig.

Dessutom finns en traditionell finsk rökbastu och en bastukammare vid en angränsande sjö, Acktjärn.

Varje år i samband med tändningen arrangerar man ett evenemang kallat Milans Dag den sista lördagen i augusti på Kolgår'n.

För kol, hyra av byggnader eller andra evenemang: Sten Stigeberg 070- 668 34 25

För hyrning av rökbastun: Erik Holm 072- 226 94 97

Visa mer
Hotell

Högbo Brukshotell

Avstånd: 29,4 km
På Högbo Brukshotell utanför Gävle hittar du en mötesplats för alla sinnen. Förutom att vara rankat som landets 10:e bästa hotell (Tripadvisor) med prisbelönt restaurang så bjuder Högbo på en mängd aktiviteter för alla smaker. Här finns 27 håls golfbana, 15 MTB leder, fina promenadstråk, kanoting, skidspår m.m. Annars är ett besök till brukets hantverkare mysigt, eller så är en fika det rätta valet.
Build: 2000-01-01 00:00:00, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-7646.cbischannel-22885.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails